Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Szynka drobiowa

Szynka drobiowa

Dziś przygotowałam bardzo dietetyczną szynkę z piersi kurczaka, której smak urozmaiciłam moimi ulubionymi przyprawami. Wbrew pozorom nie jest sucha, jedynie o czym warto pamiętać to dodanie żelatyny.


Przygotowanie:

Krok 1: Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na paski różniej grubości.

Krok 2: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sok z cytryny ,przyprawę sułtańską, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Krok 3: Pokrojony drób przekładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy.

Krok 4: Przykrywamy folią, by mięso bardziej przeszło przyprawami, odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.

Krok 5: Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy - u mnie był to woreczek na mrożonki.

Krok 6: Do woreczka wkładamy paseczki mięsa w dowolnej kombinacji, które posypujemy żelatyną, woreczek szczelnie zamykamy. Szynkowar odstawiamy na pół godziny.

Krok 7: Do garnka wlewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, na to stawiamy szynkowar, po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu.

Krok 8: Wyjmujemy szynkowar z garnka, studzimy, pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.

Krok 9: Rano wyjmujemy naszą szynkę drobiową z szynkowara.




Dodanie żelatyny do środka sprawia ze wędlina jest zwarta, nie rozpada się.

Komentarze


1.00/5 1 1
1

hmmmm, sama nie wiem.

Zobacz również


Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką


W związku z zaistniałą sytuacją zrobiłem na złość Władimirowi Putinowi i...

Pierogi z grillowanym kurczakiem i szałwią


Pierogi to niezbyt skomplikowana potrawa. Dlatego też postanowiłem urozmaicić troszkę...

Makaron ręcznie robiony z kurczakiem i kapustą czerwoną


Wykonany ręcznie makaron, z użyciem naszych możliwości manualnych i poświęconego...