Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na...

Mrożony krem cappuccino z Baileys'em na korzennych ciasteczkach

Mrożony krem trochę przypomina lody. Podstawą tego deseru są żółtka i śmietana kremówka. Gdy już opanujecie bardzo prostą sztukę tworzenia kremu, na tej samej bazie możecie stworzyć deser o dowolnym smaku.

Przygotowanie:

Krok 1: Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i poczekać, aż przestanie się gotować.

Krok 2: Cukier, żółtka, kawę w proszku oraz likier przełożyć do metalowej miski i ułożyć na garnku z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody.

Krok 3: Za pomocą miksera ubijać wszystkie składniki na puszystą masę. Zdjąć z ognia i dalej ubijać na zimno, aż się wystudzi.

Krok 4: Śmietanę ubić na sztywno.

Krok 5: 1/3 Śmietany wymieszać z masą jajeczną.

Krok 6: Dodać resztę śmietany i delikatnie wymieszać od spodu, aż składniki się połączą.

Krok 7: Na dno słoiczków lub filiżanek pokruszyć ciasteczka piernikowe, wlać masę kawową i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.

Krok 8: Wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem.


 

Deseru nie należy trzymać w zamrażarce o bardzo niskiej temperaturze (np.-20) w takim przypadku 15 minut może nie być wystarczające, aby deser zmiękł na tyle, by nadawać się do zjedzenia.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Jajko benedyktyńskie w koszyczku z chleba tostowego


Jednym słowem mówiąc, to śniadanie mistrzów i moja absolutnie ulubiona wersja...

Krem z groszku z krewetkami na winie


Zielony kolor groszku zawsze działa na mnie kusząco. Mimo tego, że lepszy jest ten...

Soczysta sałatka z jajkiem i świeżymi warzywami


Po świątecznych obżarstwach trzeba zwolnić tempo i zadbać trochę o to, aby...