Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
Max Kuchnie | Przepisy Kulinarne - Smaczne i Proste
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Kluski na parze z masłem i serem

Kluski na parze z masłem i serem

W ciągu trzech dni goszczenia bliskich mi osób, zrobiłam chyba 30 bucht. Tak buchty, to kluski na parze, znane jako pyzy. Super sprawa, jeśli chcemy znaleźć zamiennik białego pieczywa. Uwielbiam je, a czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest całkiem przyjemny. Przez godzinkę czytam książkę, a potem się zajadam.


Przygotowanie klusek:

 

Krok 1: Drożdże, mleko, cukier i 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

 

Krok 2: Pozostałą mąkę, jajka, sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem.

 

Krok 3: Rozpuszczamy 3 łyżki masła i ostudzone dodajemy do zagniecionego ciasta.

 

Krok 4: Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem (ok 1h).

 

Krok 5: Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średnicy około 5cm.

 

Krok 6: Gotujemy na parze przez około 10 min (w trakcie gotowania, kluski będą rosły).

 

 

Przygotowanie masła:

 

Krok 1: Masło rozpuszczamy i dodajemy pozostałe składniki.

 

 

 

Dodatki do klusek na parze, to Wasza inwencja twórcza. Ja proponuję dodanie ziaren takich jak siemię lniane.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Bagietka hand made, z zasmażaną botwinką


Poranne wstawanie w celu upieczenia świeżego pieczywa staje się powoli moim...

Kotleciki jagnięce z szafranowymi ziemniakami i musem z...


Szef kuchni powinien być kreatorem. Kreując danie, staram się więc nie nawiązywać...

Placki selerowe z sosem gourmage i orzechami


Korzeń selera jast bardzo smaczny.... słodki i aromatyczny. Orzechy włoskie to idealne...