Zdrowe gotowanie – jakie sprzęty AGD sprzyjają zdrowej diecie?
Pełna wartościowych składników dieta może być naprawdę smaczna, a przyrządzanie odżywczych posiłków wcale nie musi być czasochłonne. W codziennym, zdrowym gotowaniu mogą pomóc nam rozmaite sprzęty AGD. Które z nich warto mieć w swojej kuchni i na jakie funkcje urządzeń zwrócić uwagę, kiedy chcemy zmienić sposób odżywiania?
Sprzęty AGD wspierające zdrowe odżywianie – dlaczego warto w nie zainwestować?
Inwestycja w urządzenia AGD wspierające zdrową dietę to doskonały krok w kierunku lepszego samopoczucia, ale i codziennej wygody. Nowoczesne sprzęty z funkcjami umożlwiającymi nam przygotowywanie pysznych dań w wersji fit ułatwiają i znacznie przyspieszają gotowanie. Dzięki nim bez wysiłku jesteśmy w stanie przyrządzać domowe posiłki, bez dużych ilości tłuszczu czy chociażby nadmiernego dodatku soli, by cieszyć się naturalnym smakiem produktów przy zachowaniu większej ilości wartościowych składników. Co więcej, zaawansowane urządzenia mogą przejąć na siebie większość naszych kuchennych zadań, oszczędzając nasz czas i motywując nas w utrzymaniu zdrowej diety. Jakie sprzęty będą przydatne?
Piekarniki parowe i z funkcją pary – maksimum smaku i moc witamin
Przygotowanie potraw na parze to najzdrowsza metoda gotowania i sposób na zachowanie jak największej ilości witamin i minerałów w przyrządzanych produktach. Piekarniki parowe, czyli parowary, poza standardowym pieczeniem, umożliwiają nam gotowanie na parze. Para dodaje potrawom soczystości i intensywnego aromatu. Dzięki temu nasze posiłki są pełne smaku, a jednocześnie lekkostrawne. Z kolei piekarniki z funkcją pary, którą wykorzystać możemy m.in. podczas wypiekania domowego pieczywa czy chociażby mięs – dla uzyskania soczystego środka i chrupkiej skórki – umożliwiają pieczenie z mniejszą ilością tłuszczu. Tym samym dania stają się zdrowsze, ale też mniej kaloryczne.
Jak wybrać parowar i piekarnik z funkcją pary?
Wybierając piekarnik parowy lub z funkcją pary, zwróćmy uwagę na jego pojemność. Większe modele będą odpowiednie dla kilkuosobowych gospodarstw domowych, podczas gdy piekarniki kompaktowe lepiej sprawdzą się w małej kuchni. W piekarnikach z pieczeniem parowym sprawdźmy zakres regulacji pary, który da nam możliwość dostosowania jej intensywności do specyfiki różnego rodzaju potraw. Przydatną funkcją są także automatyczne programy pieczenia, które dobierają optymalne parametry dla konkretnych dań, np. warzyw, ryb czy mięs. Aby zapewnić sobie wygodę użytkowania i dłuższą żywotność sprzętu, warto wybrać modele z łatwym systemem czyszczenia i odkamieniania.
Polecane modele:
Piekarnik z parowarem Bosch HRG 7361B1
Piekarnik z funkcją pary Beko BCBIS17400KSBS STUDIO
Piekarnik parowy Samsung Dual Cook NV7B5660RAK
Piekarniki z funkcją AirFry – zdrowe frytki i przekąski bez oleju
Kochacie dania i przekąski z ziemniaków, takie jak frytki czy chipsy, i nie chcecie z nich rezygnować? Nie musicie! Po prostu przygotujcie je w równie smacznej wersji fit. Wystarczy sprytny piekarnik z funkcją AirFry, by ziemniaki zamienić w chrupiące i złociste potrawy i to bez konieczności smażenia ich na głębokim tłuszczu. Funkcja AirFry równomiernie rozprowadza gorące powietrze po całej komorze pieczenia, a specjalna taca z otworami umożliwia jego swobodny przepływ. Efekt? Niemalże identyczne rezultaty, jak podczas smażenia – frytki, warzywa czy panierowane kawałki kurczaka zyskują chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze i mogą dostarczyć nam więcej składników odżywczych i mniej kalorii.
Jak wybrać piekarnik z funkcją AirFry?
Przy zakupie piekarnika z funkcją AirFry zwróćmy uwagę na jego wyposażenie. W zestawie powinna znaleźć się specjalna taca z otworami. Kolejnym ważnym aspektem jest liczba funkcji i programów – niektóre modele oferują dodatkowe opcje, takie jak pieczenie, grillowanie czy rozmrażanie. Zwiększa to wszechstronność urządzenia. Funkcja AirFry powinna być łatwa w obsłudze i równomiernie rozprowadzać gorące powietrze, aby potrawy były wypieczone z każdej strony. Dodatkowo, warto sprawdzić, czy piekarnik ma program automatycznego czyszczenia lub powierzchnię odporną na zabrudzenia, szczególnie jeżeli zamierzamy często z niego korzystać.
Polecane modele:
Piekarnik elektryczny Siemens iQ300 HB272ABB3
Piekarnik elektryczny Bosch Serie 8 HBG7542B1
Piekarnik elektryczny Gorenje BPS6737E02B Black Line
Piekarniki i mikrofalówki z funkcją grilla – smak grillowanych potraw przez cały rok
Grillowane potrawy mają naprawdę intensywny smak, nic dziwnego więc, że tak wielu z nas rozpoczyna sezon grillowy już wczesną wiosną. Tak naprawdę jednak może on trwać cały rok, a dania z grilla mogą być doskonałym elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Funkcja grilla w mikrofalówce czy piekarniku pozwala na szybkie zapiekanie potraw, bez konieczności dodawania do nich tłuszczu. Dzięki tej opcji możemy przygotować soczyste warzywa i mięsa, grillowaną rybę, a nawet domowe zapiekanki, które smakują jak z restauracji. Dla osób, które często są w biegu, mikrofalówka z grillem to dodatkowy komfort – pozwala na błyskawiczne podgrzanie i jednoczesne zrumienienie posiłków, co sprawia, że są one jeszcze bardziej apetyczne.
Jak wybrać piekarnik z funkcją grilla?
W piekarnikach możemy spotkać się z różnymi funkcjami grillowania. Często, poza standardową grzałką grilla, do dyspozycji mamy również tzw. mały grill, który pozwala na oszczędne przypiekanie mniejszej ilości składników. Warto również zwrócić uwagę na funkcje wspomagające grillowanie, takie jak termoobieg z grillem, który zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Pamiętajmy też, że podczas grillowania potraw, takich jak na przykład kiełbaski, może wytapiać się z nich tłuszcz, dlatego – podobnie jak w przypadku modeli z funkcją AirFry, dobrze by piekarnik z grillem także był łatwy w czyszczeniu.
Polecane modele:
Piekarnik elektryczny Kernau KBO 1371 S TC B
Piekarnik elektryczny Whirlpool OMSR58CU1SX
Kuchenka mikrofalowa z funkcją grilla Siemens iQ700 BE732L1B1
Kuchenka mikrofalowa z funkcją grilla Kernau KMO 3571 TC B
Chcesz poznać wskazówki odnośnie do grillowania potraw w mikrofali? Przeczytaj ten poradnik: „Jak grillować w mikrofalówce?”.
Piekarniki z funkcją mikrofali – szybsze i efektywniejsze pieczenie
Kiedy zależy nam na czasie i nie chcemy spędzać długich godzin w kuchni, przygotowując pełnowartościowe posiłki, piekarnik z funkcją mikrofali to opcja dla nas! Te nowoczesne urządzenia łączą w sobie funkcjonalność dwóch sprzętów, a przy tym znacząco przyspieszają gotowanie. Tzw. kombinowane pieczenie, podczas którego jednocześnie wykorzystywane są standardowe elementy grzewcze i mikrofale przebiega dużo szybciej. Dzięki tej technologii możemy w krótkim czasie przygotować zdrowy obiad z deserem, np. soczyste, pieczone bataty z indykiem w ziołach, a do tego pieczone jabłka nadziewane orzechami, cynamonem i miodem. Piekarniki z funkcją mikrofali oferują niekończące się możliwości – przyrządzimy w nich od codziennych, po bardziej wykwintne potrawy, a wszystko to w szybki i wygodny sposób.
Jak wybrać piekarnik z funkcją mikrofali?
Podczas wyboru piekarnika z funkcją mikrofali warto sprawdzić, w jaki sposób będziemy w stanie korzystać z mikrofal, tj. czy urządzenie pozwoli nam na podgrzewanie potraw, ale i pieczenie lub grillowanie z dodatkiem mikrofal. Popularnym rozwiązaniem dostępnym w sprzedaży są kompaktowe piekarniki z funkcją mikrofal, które mają ok. 45 cm wysokości, jednak w sklepach AGD znajdziemy również pełnowymiarowe modele tego typu.
Polecane modele:
Piekarnik elektryczny z funkcją mikrofali Siemens iQ700 HM776GKB1
Piekarnik kompaktowy Samsung z funkcją mikrofali NQ5B4553HBK
Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali Amica AMMB44E2GCB STUDIO
Lodówki przedłużające świeżość produktów – moc kulinarnych możliwości
Kiedy chcemy zdrowo gotować, warto jest postawić na różnorodność. W ten sposób zdrowa dieta nie znudzi nam się zbyt szybko. Jak zapewnić sobie bezproblemowy dostęp do rozmaitych składników? Rozwiązaniem może być zakup lodówki przedłużającej świeżość produktów, w której zaawansowane systemy dbają o utrzymanie idealnych warunków dla różnorodnych artykułów spożywczych. W takich chłodziarko-zamrażarkach znajdziemy specjalne strefy, szuflady lub pojemniki do przechowywania owoców i warzyw czy mięs i ryb, w których panuje optymalna temperatura i wilgotność sprzyjająca zachowaniu ich świeżości, jak i bogactwa witamin czy dobrego smaku. Zawansowana technologia może również zagwarantować równomierne rozprowadzanie schłodzonego powietrza czy eliminować wahania temperatury przy otwieraniu drzwi lodówki. Systemy antybakteryjne i filtry powietrza natomiast skutecznie ograniczają rozwój bakterii, zapobiegając psuciu się produktów, i pochłaniają nieprzyjemne zapachy. W efekcie, rzadziej robiąc zakupy, możemy mieć pod ręką moc zdrowych składników.
Jak wybrać lodówkę przedłużającą świeżość produktów?
Przede wszystkim zwróćmy uwagę na technologię chłodzenia – nowoczesne lodówki wyposażone są w systemy takie jak No Frost, które zapobiegają tworzeniu się szronu i utrzymują stałą temperaturę w całym wnętrzu, a do tego eliminują konieczność rozmrażania zamrażarki. W utrzymaniu stałej temperatury pomoże również metalowy panel na tylnej ściance komory chłodzenia czy wszelkie systemy dbające o odpowiednią cyrkulację powietrza. Wybierając lodówkę, nie powinniśmy pomijać kwestii klasy energetycznej. To urządzenie, które pracuje bez przerwy, dlatego energooszczędna lodówka będzie znacznie tańsza w eksploatacji.
Polecane modele:
Lodówka Whirlpool WH SP70 T262 P
Małe AGD a zdrowa dieta – co wybrać?
Drobne sprzęty AGD mogą znacznie ułatwić nam przygotowywanie zdrowych posiłków. Jeśli zastanawiacie się, w które urządzenia warto zainwestować, by pomóc sobie w utrzymaniu prawidłowej diety, sprawdźcie naszą listę:
- blender kielichowy i/lub ręczny – doskonały do robienia smoothie, koktajli, zup kremów oraz domowych past i sosów. To świetny wybór dla osób, które chcą wzbogacić dietę w świeże warzywa i owoce,
- sokowirówka i/lub wyciskarka do cytrusów – to urządzenia, które pozwalają przygotowywać naturalne soki z owoców i warzyw, pełne witamin i błonnika. Picie domowych soków to sposób na przemycenie dodatkowych witamin do swojej codziennej diety,
- parowar – nieoceniony przy gotowaniu na parze, bez dodawania tłuszczu. Świetnie sprawdza się w przygotowywaniu warzyw, ryb oraz chudego mięsa, kiedy chcemy zachować ich wartości odżywcze i naturalny smak.
Zastanawiasz się nad zakupem parowaru? Koniecznie przeczytaj ten poradnik, by wybrać najlepszy model: „Gotowanie na parze w... parowarze”
- wolnowar – świetnie sprawdzi się u osób ceniących sobie głęboki smak długo gotowanych potraw. Wolnowary umożliwiają gotowanie w niższych temperaturach, dzięki czemu przyrządzane produkty zachowują więcej witamin i minerałów.
Jakie urządzenie AGD wybrać, kiedy chcemy jeść zdrowo? Podsumowanie
Zdrowe gotowanie może stać się łatwiejsze i efektywniejsze, dzięki nowoczesnym sprzętom AGD wyposażonym w funkcje, które pozwalają nam przyrządzać posiłki z mniejszą ilością tłuszczu i większą zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Inwestycja w urządzenia umożliwiające gotowanie na parze, grillowanie czy pieczenie beztłuszczowe to krok w stronę zdrowszej diety i lepszego samopoczucia. Piekarniki parowe, z funkcją AirFry, mikrofali czy grilla, a także lodówki wyposażone w technologie przedłużające świeżość produktów, to tylko niektóre z przykładów urządzeń, które mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w kuchni. Nie zapominajmy też o małym AGD, które jest niezastąpione, kiedy chcemy szybko przygotować zdrową przekąskę.
Bardzo ciekawy artykuł.