Dlaczego warto podzielić kuchnię na strefy? - Max Kuchnie
Dlaczego warto podzielić kuchnię na strefy? - Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
Strona główna Porady Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?

Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?

W kuchni liczą się przede wszystkim funkcjonalność oraz design. Bowiem dzięki właściwie zorganizowanemu wnętrzu, praca w nim przebiega sprawnie, szybko i przyjemnie. Natomiast za sprawą odpowiednio dobranego do gustów domowników stylu wnętrzarskiego, kuchnia staje się wnętrzem rodzinnym i przytulnym, w którym spędzanie czasu stanowi czystą przyjemność.

Na zdjęciu: Studio Mebli Wach

Dobra organizacja w kuchni to podstawa. Dzięki właściwemu rozmieszczeniu poszczególnych szafek i sprzętów kuchennych możemy zapewnić sobie łatwiejszą pracę na co dzień i większą przyjemność w przygotowywaniu posiłków dla bliskich. Aby jednak kuchnia była w pełni ergonomiczna warto ją podzielić na strefy. Podział ten polega na umieszczeniu wszelkich przedmiotów i sprzętów w jednym obszarze związanym z konkretną czynnością kuchenną. Wyróżniamy kilka podstawowych stref kuchennych:

  • zapasów,
  • zmywania,
  • robocza,
  • gotowania,
  • przechowywania,
  • jadalniana (optymalnie).

 

Strefa zapasów


Ten obszar w kuchni ma pełnić rolę spiżarni. Najlepiej jest wyodrębnić w tym celu szafki ulokowane jak najbliżej lodówki, gdyż podczas wypakowywania zakupów będzie można wszystko ułożyć w jednej strefie, bez konieczności chodzenia po całym pomieszczeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest wysoka szafka typu cargo z pełnym wysuwem. Umożliwia ona łatwe sięganie po przechowywane produkty żywnościowe i przetwory.

 

Strefa zmywania


W tej strefie powinny znaleźć się wszelkie przedmioty i sprzęty związane ze zmywaniem. Jej centrum stanowi oczywiście zlewozmywak oraz zamontowana przy nim zmywarka. Warto w ich obrębie umieścić także wszelkie akcesoria takie jak gąbki, drucianki, ściereczki kuchenne, ale także wyodrębnić miejsce na odkładanie mokrych naczyń.

 

Strefa robocza


Jest to strefa przygotowywania posiłków, a więc obejmuje przede wszystkim blat kuchenny oraz szuflady lub szafki pod nim. Na blacie warto ustawić akcesoria, których używamy podczas każdego gotowania np. pojemniki z przyprawami, a pod nim sztućce i chochelki.

 

Strefa gotowania


Centrum strefy gotowania jest płyta grzewcza. To w jej obrębie dzieje się na co dzień najwięcej. Warto więc pod ręką mieć garnki, patelnie, łopatki do mieszania, a także przyprawy. Dobrym pomysłem jest zagospodarowania blatu roboczego wokół niej, tak by znalazło się na nim miejsce na odłożenie garnka z potrawą czy serwowanie potraw na talerze.

 

Strefa przechowywania


Strefa przechowywania to odpowiednie miejsce na przechowywanie wszelkich akcesoriów kuchennych w jednym miejscu. Warto w szafkach posegregować miski, pojemniki, garnki, szklanki , ale także znajdą się tu sprzęty takie jak robot kuchenny czy mikser.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Okap w kuchni – wszystko, co powinieneś wiedzieć


Poza elementami meblowymi w pomieszczeniu kuchennym bardzo ważne jest zainwestowanie w...

Młynek w zlewie – to ci się może przydać!


Świat cały czas idzie do przodu, co niesie za sobą zarówno pozytywne, jak i...

Funkcjonalne wnętrzarskie triki w nowoczesnej kuchni


Dziś mamy coś specjalnego – funkcjonalne rozwiązania do nowoczesnych kuchni....