Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Plastik, szkło czy drewno? Czyli jak prawidłowo...

Plastik, szkło czy drewno? Czyli jak prawidłowo przechowywać przyprawy

Udany obiad zależy nie tylko od świeżych surowców i dobrego przepisu – często o finalnym smaku potrawy decydują przyprawy. To właśnie one wzbogacają aromat i dodają smaku naszym potrawom. Aby nie straciły swoich właściwości należy je odpowiednio przechowywać – zatrzymamy nie tylko ich wartości, ale także będziemy mieli ładną ozdobę naszej kuchni.

Na zdjęciu: Kuchnie Sułowicz

Oryginalne opakowanie wystarczy?
Najczęstszym błędem jeżeli chodzi o przechowywanie przypraw jest to, że pozostawiamy je w oryginalnych opakowaniach. W ten sposób przyprawa wietrzeje, traci swój aromat a nawet jełczeje. Przechowywanie przypraw w niewielkiej odległości od kuchenki grzewczej również niekorzystnie wpływa na nasze przyprawy. Wysokie temperatury w połączeniu z dużą wilgotnością nie sprzyjają trwałości przypraw. Powinniśmy także unikać bardzo nasłonecznionych miejsc, oraz okolic zlewozmywaka.
Wiemy już czego nie robić, jak więc odpowiednio przechowywać przyprawy, tak aby jak najdłużej utrzymywały swoje aromaty?
Najlepiej będzie, jeżeli w kuchni będziemy używać świeżych ziół. Możemy je posadzić w ogródku tuż pod domem lub w doniczkach i trzymać na parapecie. Własne zioła są gwarancją niepowtarzalnego aromatu i oryginalnego smaku przyrządzonych dań. W razie potrzeby zioła zawsze mamy pod ręką, więc nie musimy lecieć do sklepu. Świeże zioła są także piękną ozdobą każdego wnętrza, dlatego świetnie będą się prezentować na kuchennym parapecie. Wystarczy dobrać odpowiednie doniczki lub pojemniki i gotowe! Pomimo tego, że świeże zioła są naprawdę najlepszym rozwiązaniem to niestety nie każdy może sobie na nie pozwolić. Dodatkowo, nie wszystkie przyprawy można samodzielnie wyhodować, dlatego ciężko całkowicie odciąć się od przypraw dostępnych w sklepach. Niezwykle ważne jest, aby suszone, sproszkowane przyprawy odpowiednio przechowywać – aby nie straciły one swoich właściwości.

Potraktuj przyprawy moździerzem
Dobrym rozwiązaniem na przyprawy w kuchni jest moździerz. Wystarczy kupować przyprawy w całości i samodzielnie je rozdrabniać za pomocą tego gadżetu. Dzięki takiemu zabiegowi zawsze otrzymamy świeży aromat dodatków do naszych potraw. Jeżeli nie posiadamy moździerza, przyprawy można rozdrobnić także w młynku.

Pojemniki szklane, drewniane czy plastikowe?
Najlepszym materiałem do przechowywania przypraw będą szklane pojemniki – najlepiej w formie szczelnie zamykanych słoiczków. Dlaczego szkło? Nie pochłania ono zapachów i nie pozwala im się ulatniać. Przeźroczyste ścianki pozwalają na szybkie odróżnienie przypraw. Świetnie sprawdzą się także drewniane pojemniki, które będą pięknie prezentować się zwłaszcza w klasycznych kuchniach. Niezwykle ważne jest dokładne zamykanie pojemników – aby uniemożliwić ulatywanie aromatu. W przypadku niektórych przypraw najlepiej sprawdzą się pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych. Są one często wykorzystywane do przechowywania przypraw, które zawierają tłuszcz – mowa tutaj o gałce muszkatołowej czy gorczycy.

Nie rób dużych zapasów
Pamiętajmy, aby nie kupować przypraw w bardzo dużych ilościach. Kilogramowe zapasy szybciej zwietrzeją niż zdążymy je zużyć. W tym przypadku mniej oznacza lepiej, dlatego zdecydowanie lepiej kupować częściej mniejsze ilości.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Zadbaj o kuchenkę. Kilka wskazówek, jak pielęgnować...


Niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchenki posiadasz w swym mieszkaniu, warto dbać o...

Sposób na poranną kawę – ekspres ciśnieniowy czy na...


Poranna kawa to codzienny rytuał niemalże każdego dorosłego człowieka....

Funkcjonalny piekarnik XXI wieku


Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez urządzeń AGD. Są one niezastąpione! Pomagają...