Kuchenne drzwi - jakie wybrać? - Max Kuchnie
Kuchenne drzwi - jakie wybrać? - Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Otwórz je! Kilka słów o kuchennych drzwiach

Otwórz je! Kilka słów o kuchennych drzwiach

Wiele osób podczas planowania remontu kuchni zastanawia się czy zamknąć to wnetrze czy pozostawić je otwarte na resztę pomieszczeń. Oba warianty mają liczne plusy i minusy, jednak jeśli zdecydujemy się na ten pierwszy, staniemy przed niełatwą decyzją: jakie drzwi wybrać?

Wysokie wymagania

Kuchnia to specyficzne pomieszczenie, potrzebuje więc drzwi, które spełnią kilka podstawowych warunków. Powinny zatem być:
- funkcjonalne
- niezawodne i trwałe
- odporne na działanie wilgoci, której przecież pełno w kuchni
- lekkie, powinny łatwo się otwierać i lekko chodzić na zawiasach
- powinny też skutecznie hamować rozprzestrzenianie się zapachów na resztę domu
- swym stylem, konstrukcją i wyglądem muszą wpisywać się w charakter kuchni i sąsiednich pomieszczeń, są w końcu wizytówką kuchni.
 

Z czego najlepsze?

Aby spełnić większość z powyższych warunków, drzwi kuchenne muszą być solidnie wykonane z dobrej jakości materiałów. Wybór konkretnego zależy od wielu czynników, m.in. ceny, stylu, w jakim urządzone jest wnętrze, charakteru, jakiego chcemy nadać kuchni. Można więc spotkać popularne drzwi drewniane (niestety są dość ciężkie i łatwo się wypaczają), wykonane z materiałów drewnopochodnych, PCV, a nawet szkła. Z reguły drewniane drzwi impregnuje się i wykańcza powłoką lakieru lub kryjącej farby. Inaczej sprawa wygląda w przypadku płyt drewnopochodnych, które okleja się drewnopodobnymi lub naturalnymi okleinami, by do złudzenia przypominały drewniane kuzynki. Z kolei szklane drzwi mogą być całkowicie lub częściowo przeźroczyste albo wykonane ze szkła matowego. Można je dostosować do wystroju kuchni i przedpokoju, w każdej chwili istnieje też możliwość ich oklejenia i nadania im nowego charakteru.


Otwieranie otwieraniu nierówne


Najbardziej popularne są tradycyjne drzwi uchylne. Idealnie sprawdzają się one w domach i mieszkaniach, szeroko się otwierają (180 stopni – kąt rozwarcia) umożliwiając swobodne przejście między pomieszczeniami. Mogą być wykonane właściwie z każdego materiału, przeważnie występują jako drzwi jednoskrzydłowe. Niestety nie są zbyt praktyczne w małych kuchniach, ponieważ (jeśli otwierają się zgodnie z ogólnie przyjętymi standardami – do wnętrza kuchni) zabierają cenną przestrzeń, która można by wykorzystać w lepszy sposób. Co więcej, mogą blokować swobodne korzystanie z szafek czy szuflad, jeśli są umiejscowione w pobliżu drzwi, dlatego ten aspekt warto wziąć pod uwagę jeszcze na etapie planowania kuchennej zabudowy. Jednym z możliwych rozwiązań jest zmiana strony mocowania drzwi z prawej na lewą lub odwrotnie w zależności od potrzeb, jednak taką decyzję trzeba podjąć już w momencie wyboru drzwi. Świetną alternatywą dla drzwi uchylnych są ich przesuwne kuzynki. Wprawdzie wymagają nieco miejsca po bokach, ale świetnie się prezentują, szczególnie w pomieszczeniach, w których kuchnia graniczy z salonem lub jadalnią. Z reguły występują w postaci dwuskrzydłowej, jednak spotkać można też drzwi przesuwne z jednym skrzydłem. Jeśli naprawdę potrzebujemy zaoszczędzić miejsce w kuchni, warto zastanowić się nad drzwiami składanymi, potocznie zwanymi harmonijkowymi. Skrzydło takich drzwi składa się z kilku pionowych części połączonych mini-zawiasami, które składają się w momencie zsuwania drzwi. Tego typu drzwi nie potrzebują dużo miejsca, jednak dobrze jest mieć świadomość, że po złożeniu zmniejszają nieco szerokość otworu drzwiowego. Dość mało popularne są drzwi wahadłowe, a niesłusznie. Są one bowiem bardzo praktyczne, szczególnie jeśli nie spożywamy posiłków w kuchni, tylko często biegamy z talerzami do salonu czy jadalni i brakuje nam wolnej ręki do otwierania drzwi.
 

Techniczne szczegóły

Aby korzystanie z kuchni było funkcjonalne, a przemieszczanie między nią a resztą pomieszczeń wygodne i bezkolizyjne, drzwi kuchenne muszą być odpowiednio do tego dostosowane. Minimalna szerokość drzwi w świetle ościeżnicy powinna wynosić 80 cm. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że im otwór drzwiowy szerszy tym lepszy i wygodniejszy. Kuchenne drzwi muszą być też pozbawione progów, a ze względu na zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza miedzy kuchnią, a resztą pomieszczeń, od podłogi powinna je dzielić szczelina o wysokości minimum 2,5 cm.

Komentarze


0.00/5 3 3

hmmmmmmmmmm.........


Dzwi czesto są pomijane podczas szczegółowego planowania remontu - a przeciez to bardzo wazny element każdej kuchni


dzrzwi w kuchni są niezbędne

Zobacz również


Klasyka w kuchni – pomysł na ponadczasową aranżację...


Kuchnia to tak naprawdę serce każdego domu. To właśnie tam spędzamy najwięcej czasu....

Płytki cegiełki, czy rzeczywiście pasują do kuchni?


Płytki cegiełki znane również jako płytki metro robią obecnie prawdziwą...