Kuchenny alfabet
Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.
A
AntiFingerPrint – rodzaj specjalnej powłoki, którą trwale pokryte są niektóre urządzenia ze stali szlachetnej (piekarniki, chłodziarko-zamrażarki). Powłoka sprawia, że niewidoczne są na niej ślady palców, które zazwyczaj bywają problematyczne w kuchni. Powłoka sprawia też, że niezwykle łatwo czyści się powierzchnię takiego urządzenia, co więcej – zabezpiecza ją przed uszkodzeniami, zarysowaniami. Zazwyczaj sprzęty pokryte powłoką AntiFingerPrint są nieco bardziej błyszczące, niż ich odpowiedniki bez tej powłoki.
E
EcoZeolith – specjalny system suszenia stosowany w niektórych modelach nowoczesnych zmywarek. Wykorzystuje on właściwości naturalnego materiału zeolitu, który jest w stanie pochłaniać duże ilości wody, jednocześnie emitując niemałą ilość ciepła. Pozwala to na ograniczenie zużycia energii przez zmywarkę, Oszczędności mogą sięgać nawet 20 % w stosunku do zmywarek, które w ten system nie zostały wyposażone.
Ekspres ciśnieniowy – doskonałe urządzenie do parzenia kawy. Ekspres mieli kawę i przepuszcza przez nią gorącą wodę pod odpowiednim ciśnieniem. Wskutek tego powstaje aromatyczny napar nalewany przez urządzenie do ustawionej w odpowiednim miejscu filiżanki. Woda wykorzystywana do parzenia kawy nigdy nie jest wrząca, zwykle ma temperaturę ok. 95 stopni C. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wyjątkowo aromatycznego napoju. Głównym elementem ekspresu ciśnieniowego jest jednak pompa, której zadaniem jest wytworzenie odpowiedniego ciśnienia wody. Zazwyczaj ciśnienie to waha się od 10 do 19 barów (chociaż w ekspresach niskociśnieniowych parametr ten może być nawet 2-3-krotnie niższy).
F
Frytkownica – sprzęt kuchenny należący do drobnego AGD służący do przygotowywania (smażenia) potraw na rozgrzanym oleju – głównie frytek (stąd nazwa). Z reguły frytkownica składa się z pojemnika na olej i koszyczka, w którym umieszcza się surowe warzywa. Wraz z koszyczkiem zanurza się je w pojemniku z rozgrzanym olejem, a po usmażeniu potrawy wyciąga razem z koszem. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, pozwalające uniknąć poparzenia i problematycznego „wyławiania" pojedynczych frytek z gorącego oleju. Niektóre z modeli wyższej klasy mogą być wyposażone w specjalną, nieprzywierającą powłokę wykonaną z teflonu oraz w szereg nowoczesnych funkcji ułatwiających korzystanie ze sprzętu.
Filtr antyosadowy – rodzaj filtra montowanego w czajnikach elektrycznych tuż przy otworze wylotowym. Filtr ten ma za zadanie wyłapywać wapienne osady (potocznie zwane kamieniem) podczas wylewania wrzącej wody z czajnika. Dzięki temu poprawia się jakość pitej wody. Filtr taki trzeba regularnie, raz na jakiś czas, czyścić mechanicznie pod bieżąca wodą.
M
Młynek w ekspresie ciśnieniowym – część ekspresu pozwalająca na mielenie ziaren kawy podczas parzenia napoju. Dzięki automatycznemu młynkowi kawa może być równomiernie i doskonale zmielona. Młynki, szczególnie w ekspresach dobrej jakości, umożliwiają regulację wielkości mielenia – od grubo zmielonego ziarna, do bardzo drobno zmielonego proszku. Młynki mogą być wykonane z ceramiki lub stali. Pierwsze dość cicho pracują, drugie z kolei są niezawodne i wytrzymałe.
O
Okap uchylny – rodzaj okapu kuchennego, który zabudowuje się w szafce. Jest praktycznie niewidoczny, ponieważ całe urządzenie jest schowane za frontem szafki. To właśnie otwarcie tego frontu, a właściwie jego uchylenie, powoduje uruchomienie okapu i odsłonięcie jego części, która jest odpowiedzialna za pochłanianie oparów, wilgoci i zapachów. Aby zamontować tego typu okap, trzeba mieć odpowiednio do tego przystosowaną szafkę kuchenną.
T
Toster – inaczej zwany opiekaczem to urządzenie z drobnego AGD służące do opiekania kromek pieczywa, głównie tostów. Jego zadaniem jest opiekanie pieczywa pod wpływem wytwarzanej w sprzęcie wysokiej temperatury. Generalnie wyróżnia się 3 rodzaje tosterów:
- jednoszczelinowy – posiadający jeden, duży otwór, w który można włożyć nawet kilka kromek chleba naraz – obok siebie. Zmieści się w nim nawet bagietka. Jego wadą może być duża powierzchnia, jaką zajmuje na kuchennym blacie (w porównaniu z tosterem dwuszczelinowym).
- dwuszczelinowy – wyposażony w 2 otwory, w których mieści się po jednej kromce. Obecnie najbardziej popularny i najchętniej kupowany rodzaj tostera.
- czteroszczelinowy – pojemny, umożliwiający jednoczesne przygotowanie nawet 4 kromek chleba.
Trio – funkcja stosowana w piekarnikach jednego z czołowych producentów sprzętu AGD. Jej unikatowość i innowacyjność polega na łączeniu trzech źródeł grzania: grilla ceramicznego, grilla kwarcowego i termoobiegu. Umożliwia to znaczne przyspieszenie, a co za tym idzie skrócenie czasu gotowania potrawy.