Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kuchenny alfabet

Kuchenny alfabet

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.

B
Blender – sprzęt należący do drobnego, kuchennego AGD. Służy do rozdrabniania, miksowania i mieszania produktów spożywczych. Najczęściej używa się go do przyrządzania zup-kremów, koktajli, owocowych lub warzywnych musów itp. Na rynku spotkać można 2 rodzaje blenderów:
- stojące – często będące częścią większego robota kuchennego, w zestawie z pojemnikiem, do którego wrzuca się mieszane lub rozdrabniane produkty;
- trzymane w dłoni – w tym przypadku to końcówkę blendera wkłada się do pojemnika, kubka, naczynia z miksowanymi produktami.
 

C
Ceramiczna płyta grzejna – rodzaj płyty grzewczej, do swej pracy wykorzystującej energię elektryczną. Jest niezwykle prosta w obsłudze, łatwa do utrzymania w czystości dzięki płaskiej i gładkiej powierzchni, bez jakichkolwiek palników. Powierzchnia płyty wykonana jest z odpornego i wytrzymałego ceramicznego materiału (stąd nazwa), który doskonale przewodzi ciepło. Na płycie zwykle wyodrębnione są pola grzejne, które nagrzewając się do niezwykle wysokich temperatur pozwalają gotować i smażyć wszelkie potrawy. Strefy pól grzewczych podczas pracy płyty są gorące, jednak naokoło powierzchnia urządzenia pozostaje chłodna. Pola grzejne mogą mieć różne kształty i rozmiary, by w maksymalny sposób dostosować je do wielkości garnków i naczyń, a co za tym idzie minimalizować straty energii.
 

Crisp - (z ang. „kruchy", „chrupiący") - funkcja stosowana w kuchenkach mikrofalowych. Jej podstawowym zadaniem jest nadawanie potrawom chrupiącej skórki, kruchości. Ma zastosowanie szczególnie w przygotowywaniu zapiekanek, pizzy, mięs. Korzystając z tej funkcji możemy mieć pewność chrupiącego wierzchu przy jednoczesnym zachowaniu smaku i aromatu potrawy. Co więcej, przyrządzanie dania trwa krócej niż w piekarniku, i to w dodatku bez użycia tłuszczu.
 

E
Ekspres przelewowy – urządzenie do przyrządzania kawy. Zasada jego działania polega na podgrzewaniu i zagotowywaniu wody zgromadzonej w zbiorniku ekspresu i „przelewaniu" jej przez mieloną kawę umieszczoną w specjalnym pojemniku. Podczas tych operacji zostaje zaparzony napój, który gromadzony jest w dzbanku ekspresu. Dzbanek z reguły jest umieszczony na gorącej płycie, która dba o to, by kawa nie stygła. Ekspres przelewowy pozwala na przygotowanie aromatycznej kawy, jednak prawdziwi smakosze tego napoju uważają, że o wiele lepsza kawa powstaje w ekspresie ciśnieniowym.


K
Kosz – element wewnętrzny zmywarki do naczyń. Wysuwany na specjalnych rolkach i prowadnicach, dzięki czemu wkładanie i wyjmowanie naczyń jest niezwykle łatwe i wygodne. W większości zmywarek występują dwa kosze: górny i dolny. Zwykle kosz dolny służy do zmywania bardzo zabrudzonych i dużych naczyń, podczas gdy w koszu górnym zaleca się umieszczać naczynia delikatne, filiżanki, kubki, szklanki. Kosze mogą być wyposażone w dodatkowe akcesoria, elementy tj. stojak na kieliszki i wysokie szklanki, dodatkowe półki na sztućce, uchwyty na butelki, słoiki itp.
 

M
Magic Clean – specjalna, nowoczesna powłoka stosowana w niektórych modelach piekarników. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „magiczną czystość". Powłoka zapobiega przywieraniu, przypalaniu resztek potraw czy pryskającego tłuszczu. Jest prawie idealnie gładka, bez porów, dzięki czemu zabrudzenia powstające podczas pieczenia nie wchodzą z nią w reakcję i nie przywierają do niej. Wszelkie powstałe zanieczyszczenia wystarczy zetrzeć wilgotną ściereczką, bez użycia specjalnych detergentów, proszków, środków chemicznych.
 

P
Połowa załadunku – program większości, nowoczesnych, dużych zmywarek. Umożliwia mycie naczyń jedynie w jednym koszu (górnym lub dolnym, w zależności od fabrycznych ustawień sprzętu), w przypadku kiedy nie chcemy czekać na zgromadzenie całej zmywarki brudnych talerzy, kubków czy garnków. Pozwala na znaczne oszczędności wody, a w niektórych przypadkach również i energii elektrycznej.
 

R
Robot kuchenny – dawniej zwany malakserem, sprzęt należący do drobnego, kuchennego AGD. Charakteryzuje się wielofunkcjonalnością dzięki licznym narzędziom, końcówkom, nożom, ubijakom i przeróżnym pojemnikom, w jakie jest wyposażony. Ilość i różnorodność dodatków zwykle zależy od modelu i stopnia zaawansowania robota. Robot umożliwia miksowanie, mieszanie, wyrabianie ciasta, siekanie, rozdrabnianie itp. Jest bardzo praktycznym urządzeniem, niezwykle przydatnym w kuchni podczas codziennych czynności.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Kuchnia w stylu śródziemnomorskim – jak urządzić...


Styl śródziemnomorski we wnętrzach pozwala we własnym domu poczuć klimat Morza...

Zabawa w chowanego, czyli AGD do zabudowy


Jeszcze nie tak dawno sprzęt do zabudowy był trudno dostępny a kuchnia wyposażona w...

Nowoczesna kuchnia – jaka powinna być?


Co jakiś czas pojawiają się trendy, które całkowicie przejmują rynek. Chodzi...