Kuchenny alfabet
Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.
A
Aktywny filtr węglowy – niezwykle skuteczny filtr pozwalający skutecznie oczyszczać zarówno powietrze jak i wodę. Aktywny węgiel ma porowatą, ale gęstą strukturę, która pozwala wiązać zanieczyszczenia i nieprzyjemne zapachy i smaki. Z tego też powodu, stosuje się go w okapach kuchennych i filtrach do wody. Warto pamiętać, by filtr węglowy wymieniać regularnie, zgodnie z instrukcją producenta konkretnego sprzętu, nie rzadziej jednak niż co rok. W przeciwnym wypadku nie będzie skuteczny.
ActiveWater Eco – jedna z funkcji nowoczesnych zmywarek. Pozwala pracować efektywnie urządzeniu, dając niezwykle dobre i zadowalające efekty zmywania, przy jednoczesnym niskim zużyciu wody. Sprzęty wyposażone w tę funkcję potrafią zmywać nawet 12-13 kompletów naczyń, przy zużyciu jedynie 7-8 litrów wody. Są więc niezwykle ekonomiczne, chronią przy tym środowisko naturalne.
Air Bubble – funkcja stosowana w nowoczesnych pralkach automatycznych niektórych producentów. Specjalny system wytwarza bąbelki powietrza pomiędzy wewnętrznym i zewnętrznym bębnem pralki, które następnie wnikają do wnętrza bębna i zmniejszają tarcie tkanin podczas prania. Dzięki temu czyszczona odzież nie niszczy się tak jak podczas prania w tradycyjnej pralce (uszkodzeń może być aż o ok. 30-40 % mniej), o wiele lepiej wypłukują się też z ubrań detergenty. Co więcej, zwiększona ilość powietrza w bębnie pralki wpływa na redukowanie zanieczyszczenia wody, pralki z systemem Air Bubble są więc przyjazne dla ekosystemu.
B
Blokada wysuwu – specjalny system poprawiający stabilność szafki. Blokada uniemożliwia wysuwanie więcej niż jednej szuflady na raz, nie ma więc obaw o przypadkowe przewrócenie się szafki.
BIO – specjalna opcja, w którą wyposażone są nowoczesne zmywarki do naczyń. Umożliwia zmywanie delikatnych naczyń w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni C dając rezultaty porównywalne do czyszczenia w temperaturze nawet 65 stopni C. Podczas takiego zmywania, właśnie w temperaturze 50 stopni C. uwalniają się z detergentów specjalne enzymy, efektywnie rozpuszczające i eliminujące wszelkie zabrudzenia. W niektórych modelach zmywarek, zmywanie z opcją BIO może być nieco wydłużone.
C
Czyszczenie wnętrza piekarnika – czynność, nie należąca od ulubionych kuchennych obowiązków. Producenci sprzętu AGD proponują więc ciekawe i ułatwiające codzienne życie funkcje oczyszczania komory piekarnika, m.in.:
Czyszczenie parowe – odbywa się za pomocą gorącej pary, wytwarzanej we wnętrzu urządzenia. Para rozmiękcza zabrudzenia, tłuszcze i przypalone resztki potraw, które należy potem usunąć za pomocą szmatki z kuchennym detergentem. Trzeba jednak pamiętać, by napełniać wodą specjalny pojemnik, w który wyposażony jest piekarnik z opcją czyszczenia parowego.
Czyszczenie katalityczne – polega na wykorzystaniu specjalnych paneli katalitycznych zamontowanych we wnętrzu komory piekarnika. Panele mają za zadanie wyłapywać już podczas pieczenia wszelkie zabrudzenia i zapachy i spalać te cząsteczki na etapie pracy urządzenia.
Czyszczenie pyrolityczne – polega na nagrzaniu piekarnika przez specjalny system do niezwykle wysokiej temperatury (sięgającej nawet 500 stopni C.) i dosłownym zwęgleniu wszelkich zabrudzeń. Powstały popiół wystarczy tylko delikatnie wymieść z dna komory i przetrzeć powierzchnieę wilgotną szmatką.
Czyszczenie z pomocą super gładkiej powłoki – rozwiązanie to stosowane jest coraz częściej w piekarnikach, w których wnętrze komory pokrywane jest specjalną, niezwykle gładką emalią, właściwie pozbawioną nierówności i porów. Dzięki temu nie przywierają do niej zabrudzenia, a sama powłoka nie wchodzi w żadne reakcje z brudem, cukrami czy tłuszczem. Czyszczenie jej jest więc niezwykle proste, polega na regularnym, delikatnym przecieraniu wilgotną szmatką z kuchennym detergentem. W niektórych modelach, powłoka ta może mieć też właściwości odbijania ciepła do wnętrza piekarnika, co przekłada się efektywniejsze wykorzystanie i niższe zużycie energii elektrycznej potrzebnej do pracy urządzenia.
Chłodny front – to specjalne udogodnienie podwyższające bezpieczeństwo użytkowania piekarnika. Specjalna konstrukcja i izolacja drzwiczek urządzenia sprawia, że są one chłodne podczas pracy sprzętu, nagrzewającego się do wysokich temperatur. Temperatura zewnętrznej części drzwiczek nie powinna przekraczać 40-50 stopni C., dzięki czemu nie ma obaw o bolesne poparzenie w przypadku dotknięcia szyby np. przez małe dzieci.