Wykorzystanie kolorów w kuchni - Max Kuchnie
Wykorzystanie kolorów w kuchni - Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2025/26 PobierzPobierz
Strona główna Porady Kolor w kuchni i jego znaczenie

Kolor w kuchni i jego znaczenie

Kuchnia nazywana jest sercem domu. To w niej spędzamy mnóstwo czasu w ciągu dnia gotując dla bliskich i ciesząc się wspólnym towarzystwem przy stole kuchennym. Jako wnętrze tak istotne, powinna być zaaranżowana w taki sposób by ułatwiać wykonywanie obowiązków kuchennych, ale także sprawiać, że przebywanie w niej będzie po prostu przyjemne. Jednym z ważniejszych elementów, które mają na to wpływ są kolory wykorzystane w kuchni.

Na zdjęciu: Studio Mebli Bossi

Przyjazna kuchnia

 

Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia spędzamy stosunkowo sporo czasu. Codzienne obowiązki związane z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem po nich, a także wspólne delektowanie się nimi przy rodzinnym stole czynią to wnętrze nie tylko szczególnie ważnym dla codziennego funkcjonowania domowników, ale także dla ich relacji. Kompozycja kolorystyczna we wnętrzach, w których spędzamy dużo czasu ma duże znaczenie nie tylko dla walorów estetycznych i wyglądu całej aranżacji. Psycholodzy dowiedli bowiem, że kolory którymi otaczamy się na co dzień oddziałują na nasze samopoczucie, nastroje, emocje, a nawet na apetyt. Dlatego to właśnie w kuchni powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dobór kolorystyki.

 

Psychologia kolorów – co to takiego?

 

Psychologia kolorów zajmuje się badaniem tego, jak kolory wpływają na człowieka. Wnioski z badań wskazują, że każda barwa niesie w sobie określony ładunek emocjonalny, który ma wpływ na nasze samopoczucie, gdy dłużej z nią egzystujemy. Reakcja organizmu na dane barwy związana jest z długością ich fali. W efekcie, ciepłe kolory, takie jak czerwień lub słoneczny żółty, mające długie fale, muszą być dłużej przetwarzane przez oko i mózg zużywa w tym celu więcej energii. Towarzyszy temu przyspieszenie metabolizmu, co przywołuje stan pobudzenia. Natomiast krótkie fale chłodnych barw i ich odcieni – np. fioletowej, niebieskiej i zielonej – zużywają o wiele mniej energii podczas przetwarzania, przez co nasz metabolizm zwalnia, działając kojąco i uspokajająco.

 

Jak to się przekłada na kwestię aranżacji kuchni?

 

Kuchnię warto urządzić otaczając się kolorami, które będą sprzyjać dobremu samopoczuciu i pozytywnie wpłyną na apetyt. Przydadzą się także akcenty energetyzujące i pobudzające metabolizm, czyli żółcie i czerwienie. Nie należy jednak z nimi przesadzać, gdyż w nadmiarze mogą drażnić zmysły i irytować. W związku z tym najlepszym sposobem jest znalezienie złotego środka i na bazie neutralnych kolorów dopełnić aranżację o pozytywne akcenty. Doskonale się tu sprawdzą odcienie głębokiego granatu, butelkowej zieleni, jasnych brązów, a także biel i szarości.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Filtr w kuchni – zalety


Nie smakuje Ci woda z kranu, mimo zapewnień, że jest zdatna do picia? Coraz częściej...

Lodówka wolnostojąca vs do zabudowy, co wybrać?


Urządzanie poszczególnych pomieszczeń domowego zacisza wymaga przede wszystkim...

Jakie meble do kuchni?


Mówi się, że kuchnia jest sercem każdego domu. To tutaj każdy z członków rodziny...