Jakich rzeczy nie wolno wrzucać do zlewu kuchennego?
Do zlewów kuchennych codziennie trafiają jakieś zanieczyszczenia – odpadki organiczne, pestki z owoców, skórki po warzywach, tłuszcze, a nawet przeterminowane jogurty. Często zsuwamy do zlewu resztki jedzenia z talerzy, nie zdając sobie sprawy, że mogą one doprowadzić do całkowitego zapchania odpływu, uszkodzenia rur i powstawania nieprzyjemnego zapachu. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, nie powinniśmy wyrzucać resztek do zlewu, tylko do kosza. Jakich więc resztek absolutnie nie wolno wrzucać do zlewu?
Drobne kości i chrząstki
Pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do zlewu kości i chrząstek, ponieważ mogą one utknąć w rurach i w rezultacie doprowadzić do ich zablokowania, a nawet uszkodzenia.
Fusy z kawy
Po wypiciu kawy, większość osób wylewa fusy do zlewu. Jest to błąd, ponieważ z pozoru niegroźne fusy, gromadzą się i mogą doprowadzić do zatkania zlewu. Z tego względu, najlepiej wyrzucać fusy z kawy do kosza albo na kompost.
Tłuszcz
Oleje i smary zazwyczaj sieją największe spustoszenie w rurach. Ze względu na swoje właściwości sprzyjają tworzeniu się zatorów i zatykaniu rur. Bez względu na to, czy olej jest zimny czy gorący, nie powinniśmy wylewać go do zlewu. Najlepszym rozwiązaniem będzie wlanie oleju do słoika, a następnie wyrzucenie go do kosza.
Pestki owoców
Jeśli niewielka pestka dostanie się do zlewu, nic złego nie powinno się wydarzyć. Natomiast, jeśli będziemy nagminnie wrzucać pestki do komory zlewozmywaka, doprowadzimy do jego zatkania. Pestki owoców są bardzo twarde i wyjątkowo trudne do usunięcia.
Skorupki jajek
Do zlewu nie powinno się również wyrzucać skorupek jaj, ponieważ posiadają one twardą zewnętrzną powłokę, przez co są trudne do zmielenia w młynku na odpadki. Skorupki powinniśmy wyrzucać do kosza albo na kompost, będą one również dobrym nawozem dla roślin.
Włókniste warzywa
Włókniste warzywa bardzo często plątają się wokół ostrzy do mielenia odpadków i z łatwością mogą utknąć w rurach odpływowych. Z tego względu, do zlewu nie powinniśmy wrzucać selera, szparagów czy ziaren kukurydzy.
Makaron i ryż
Zarówno makaron, jak i ryż, w kontakcie z wodą stale zwiększają swoją objętość – nawet jeśli są ugotowane. Dlatego, nie powinno się wrzucać ich do zlewu, ponieważ łatwo mogą zatkać odpływ. Dodatkowo, makaron w połączeniu z wodą staje się lepki i może przykleić się do rur.
Mąka
Mąka w połączeniu z wodą tworzy gęstą, kleistą masę, która bez problemu przyklei się do rur odpływowych i innych zanieczyszczeń. Z tego względu, spłukiwanie jej w zlewie jest bardzo złym pomysłem – najlepiej mąkę wyrzucić do kosza.