Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024/25 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak przygotować kuchnię na święta?

Jak przygotować kuchnię na święta?

Świąteczna tradycja zobowiązuje – 12 potraw to podstawa. Niestety smakołyki same się nie przyrządzą. To oznacza godziny spędzone w kuchni. W tej sytuacji niezbędne okazują się rozwiązania, które zapewniają porządek i pomagają w organizacji pracy.

Na zdjęciu: Häfele

Lepiej wykorzystać miejsce

Świąteczne gotowanie wymaga skoordynowania różnych czynności. W ruch idą różnorodne produkty i sprzęty pochowane w wielu szafkach. Miejsca w kuchni nigdy za mało, warto więc w pełni wykorzystać szafki narożne. – Na wykorzystanie takich szafek dawniej nie pozwalały oferowane rozwiązania. Dziś wyjściem są półki wysuwne, które umożliwiają pełny i swobodny dostęp do przechowywanych rzeczy. Znajdą tam swoje miejsce rzadziej wykorzystywane patelnie i garnki, których używamy przygotowując się do świątecznych uroczystości – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Sprzęty nie powinny też lądować w szafce byle jak – należy rozsądnie je poukładać, zaczynając od największych, najrzadziej używanych, do takich, których będziemy potrzebować najczęściej. Mniejsze przyrządy zmieszczą się w większych tworząc uporządkowaną układankę, a nie rozsypującą się piramidę.

 

Gniazdka pod ręką, kable pod kontrolą

Normą w kuchni staje się cała lista różnorodnych sprzętów, których używamy do gotowania. Wykorzystujemy już nie tylko wspomniane patelnie, garnki i elektryczny czajnik, ale również mikser, blender czy opiekacz. Kolejne urzędzenia oznaczają kolejne kable i wtyczki, co wymaga dużej liczby kontaktów. Z przewodami elektrycznymi poradzimy sobie z pomocą plastikowych klipsów, a dodatkowe kontakty zapewnią nam wysuwane gniazdka, które będą idealnym rozwiązaniem w okresie przedświątecznego gotowania. Te mogą zostać ukryte w blacie, szafce dolnej lub wiszącej. Wysuną się dopiero po naciśnięciu ich górnej klapki. Po skorzystaniu z potrzebnych nam sprzętów będzie można je schować po lekkim naciśnięciu.

 

Porządek ułatwia pracę

W kulinarnych przepisach przykłada się wagę do czasu i odpowiedniej kolejności dodawania składników. Musi się to przekładać na sposób pracy w kuchni – wszystko powinno być na swoim miejscu, by ograniczyć czas marnowany na zastanawianie się, gdzie aktualnie znajduje się właściwy sprzęt, akcesoria lub składniki. Porządek w kuchni musi być – a zachować go pomaga odpowiednie wyposażenie, jakim są wkłady do szuflad. To niepozorne udogodnienie może dokonać prawdziwej rewolucji. Wkłady możemy stosować w różnych szufladach, samemu decydując, jaką wielkość mają mieć ich poszczególne przegrody. Inne ułożenie zastosujemy w przypadku sztućców, a inne np. jeśli chodzi o pojemniki z przyprawami. Taka organizacja szuflad sprawi, że produkty i akcesoria będą zawsze na swoim miejscu, co pozwoli działać wręcz na pamięć i nie tracić czasu na poszukiwania.

 

Lepiej zarządzać odpadkami

Przygotowywanie posiłków nieodłącznie wiąże się z „produkcją" nowych śmieci. Zużyte opakowania po produktach, niewykorzystane resztki, obierki, puste butelki. W kuchni porządek należy utrzymywać na bieżąco. Osoby, które dbają o czystość i estetykę, a przy tym nie zapominają o ekologii, powinny przyjrzeć się wysuwnym sortownikom. - Można je zamontować na stalowych prowadnicach, zarówno pod komorą zlewozmywaka, jak i większej szufladzie czy zwykłej szafce. Można zdecydować, ile ich potrzebujemy, wybierając na przykład między 2 a 6 pojemnikami. Są odporne na uszkodzenia, łatwe w utrzymaniu i wyposażone w wypustki, które zapobiegają przesuwaniu się pojemników - wyjaśnia Jakub Malinowski. Nie bez znaczenie dla czystości w kuchni (i nie tylko) jest odkładanie rzeczy na miejsce. Jeśli nabierze się tego nawyku, trudniej będzie o gromadzenie się rzeczy zwyczajnie zbędnych – zaliczanie czegoś do kategorii „może się kiedyś przyda" to pierwszy krok do bałaganu. Świąteczne przygotowania można skrócić do minimum, wyposażając kuchnię w odpowiednie rozwiązania. A wolne chwile poświęcić choćby na szukanie wymarzonych prezentów.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/aranzacje/wnetrza/kuchnia-miejscem-spotkan-towarzyskich-1168.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/wystroj-kuchni-na-boze-narodzenie-2791.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/siadzmy-do-stolu-zalety-i-wady-rozkladanych-mebli-2340.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/zastawa-stolowa-czyli-must-have-w-kazdej-kuchni-1798.html

 

Komentarze


4.00/5 1 1
4
MAKS

Na świętach największy chaos panuje zawsze w kuchni. Pieczenie, przygotowywanie potraw i wieczny rozgardiasz - taką kuchnię pamiętam zawsze. Faktycznie utrzymanie porządku w czasie świąt jest sprawą niemożliwą, ale wypracowaliśmy z dziećmi pewien system. Żona przygotowuje wszystkie potrawy na święta, a my co godzinę tylko zaglądamy i myjemy naczynia, wynosimy śmieci lub pomagamy w drobnych pracach. Dzięki temu jakoś utrzymujemy kuchnię w ryzach ;)

Zobacz również


Zlewozmywak lubi zmywać


Żadna kuchnia nie może się bez niego obejść. Jest mało widoczny, ale jednak...

Najlepsze sposoby na mycie okien


Jak umyć okna? Odpowiedź na to pytanie nie zawsze jest oczywista. A to dlatego, że...

Parownica do sprzątania kuchni – zalety


Masz dość zniszczonych dłoni od ciągłego szorowania kuchennych podłóg?...