Blaty kuchenne laminowane – wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Zakup blatu kuchennego to ważna inwestycja, która przesądza nie tylko o aranżacji zabudowy meblowej, lecz także o wygodzie jej użytkowania, odporności i cenie. Z czego wykonywane są blaty, czym wyróżniają się blaty robocze laminowane i czy laminat do kuchni to dobry wybór?
Blaty kuchenne – wykonanie i materiały
Blaty robocze wykonywane są z naturalnych materiałów i tworzyw sztucznych. Do najpopularniejszych i najczęściej wybieranych kuchennych płyt roboczych należą:
- blaty drewniane – to trwały i ponadczasowy wybór, który pasuje do każdej kuchni, niezależnie od tego, jak zamierzamy ją urządzić. Drewno, jako naturalny materiał, wpisze się w każdą aranżację. Drewniane blaty wykonywane są z polskich odmian drzew liściastych: dębu, jesionu czy buku, ale na rynku znajdziemy również płyty zrobione z drzew egzotycznych. Zaletą drewnianych blatów jest ich naturalny wygląd i możliwość ich renowacji, do wad należy zaliczyć niską odporność na wilgoć, konieczność okresowej impregnacji oraz wysoką cenę,
- blaty kamienne – prezentują się naprawdę stylowo i oryginalnie, a to za sprawą ich naturalnego, unikatowego wykończenia. Szczególnie polecane są do nowoczesnych kuchni, ale sprawdzą się również w tych klasycznych czy nawet urządzonych w stylu glamour. Najbardziej popularne są blaty kamienne z granitu, bazaltu, marmuru oraz porfiru. Ponadto do wykonania kamiennej płyty roboczej może posłużyć także trawertyn. Tego rodzaju blaty odporne są na zarysowania i wysoką temperaturę. Niemniej jednak są drogie, ciężkie i, podobnie jak te drewniane, wymagają regularnej impregnacji,
- blaty z konglomeratu – konglomerat to materiał wykonywany ze zmielonego granitu albo kwarcu połączonego za pomocą żywicy. Tak tworzone są płyty imitujące kamień, które jednak są lżejsze, ale też tańsze od tych z naturalnego surowca. Do tego są trwałe, łatwe w utrzymaniu w czystości i dostępne w wielu wykończeniach. Nie są jednak tak odporne na wysokie temperatury, jak blaty z naturalnego kamienia, a niektóre z nich bywają podatne na odbarwienia spowodowane działaniem promieni UV,
- blaty kompaktowe – powstają ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem i z wykorzystaniem bardzo wysokiej temperatury arkuszy papieru, które łączone są żywicą. Tak produkowane blaty są wodoodporne, łatwy w obróbce i pielęgnacji. Są jednak droższe od blatów laminowanych,
- blaty laminowane – mogą imitować zarówno blaty drewniane, jak i kamienne, naśladując zarówno ich strukturę, jak i barwę. Ale w sklepach dostępne są także jednobarwne blaty kuchenne z laminatu.
Więcej na temat rodzajów blatów kuchennych przeczytasz tutaj: https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/blat-w-kuchni-z-czego-powinien-byc-wykonany-1305.html.
Blat kuchenny laminowany – z czego jest zrobiony?
Blaty laminowane wykonywane są z płyty wiórowej lub MDF. Do wytwarzania takich płyt stosuje się nowoczesną technologię postformingu. Laminat na blat kuchenny HPL wytwarzany jest ze zgrzewanych warstw papieru siarczanowego nasączonych w żywicach termoutwardzalnych. Kolejne warstwy układane są na sobie, po czym są zaprasowywane w wysokiej temperaturze i pod wysokim cienieniem. W ten sposób powstaje twarda, jednolita powierzchnia. Płyta robocza może być laminowana z jednej bądź z dwóch stron. Blat laminowany może mieć różne wykończenia i struktury. Może być także matowy, w połysku albo w półpołysku.
Blat laminowany – cechy
Tak, jak wspomnieliśmy, blaty kuchenne laminowane mogą być wykonane na bazie dwóch rodzajów płyt: wiórowych lub MDF. Materiał ten będzie mieć znaczenie dla charakterystyki blatu. Laminowane płyty MDF wytwarzane są z rozwłóknionej i sprasowanej masy drzewnej, dzięki czemu wyróżniają się podatnością na obróbkę i elastycznością. Stąd też tak chętnie wykorzystuje się je do produkcji mebli, jak i innych elementów wyposażenia domów. Zabezpieczona laminatem płyta MDF staje się odporna na zabrudzenia i wilgoć, a także działanie wysokich temperatur.
Natomiast laminowane płyty wiórowe produkuje się z wiórów drzewnych, które łączy się za pomocą żywicy. Wióry sprasowuje się pod wysokim ciśnieniem, w wysokiej temperaturze. Tak powstałe płyty są laminowane dekoracyjnymi papierami nasyconymi żywicą. W porównaniu z blatami laminowanymi z płyt MDF, płyty wiórowe oklejane laminatem są nieco trudniejsze w obróbce i cechują się mniejszą elastycznością. Równie często jednak stosuje się je do produkcji mebli i elementów wykończeniowych.
Blaty laminowane do kuchni – grubość
Blaty laminowane mogą mieć różną grubość. Najpopularniejsza wysokość blatów laminowanych do kuchni to 38 mm, ale dostępne są również grube blaty kuchenne z laminatu – pięcio- czy sześciocentymetrowe. Obecnie jednak coraz większym uznaniem cieszą się cienkie blaty – o grubości 18 czy 28 mm.
Blaty kuchenne laminowane – wady i zalety
Laminowane blaty – pomimo naturalnych alternatyw – z uwagi na swoje walory są chętnie wybierane do kuchni. Nie są jednak pozbawione minusów. Przed podjęciem decyzji o ich zakupie, warto poznać wszystkie ich wady i zalety.
Zalety blatów laminowanych:
- cena – to jedna z największych zalet laminowanych blatów do kuchni. Są znacznie tańsze niż blaty wykonywane z naturalnych materiałów, a potrafią świetnie je imitować,
- wytrzymałość – odpowiednio użytkowane płyty laminowane mogą w niezmienionej formie służyć nam latami,
- łatwość pielęgnacji – blaty laminowane wyjątkowo łatwo utrzymać w czystości. Na co dzień potrzebne będą delikatne detergenty, na przykład płyn do mycia naczyń, oraz wilgotna ściereczka,
- odporność na przebarwienia i odbarwienia – zarówno te spowodowane działaniem promieniowania UV, jak i detergentów. Laminat odporny jest również na trwałe zabrudzenia i plamy z barwiących soków warzyw i owoców,
- odporność na wysokie temperatury – wysokiej jakości blaty laminowane są odporne na temperatury sięgające nawet 180°C,
- stosunkowo wysoka odporność na wilgoć i odkształcenia – blaty kuchenne laminowane są odporne na standardowe zachlapania czy wilgoć pojawiającą się w powietrzu podczas gotowania,
- bogata oferta wzorów i kolorów – różnorodność wykończeń blatów laminowanych jest właściwie nieograniczona. Dostępne są one w naprawdę szerokiej palecie kolorów, wzorów i tekstur,
- łatwy montaż – płyty laminowane są lekkie i łatwe w obróbce. Oznacza to, że z ich montażem jesteśmy w stanie poradzić sobie nawet bez pomocy fachowca, również wtedy, kiedy niezbędne będzie wycięcie otworu np. pod płytę indukcyjną czy zlewozmywak.
Wady laminowanych blatów kuchennych:
- większa podatność na uszkodzenia mechaniczne – mimo że laminaty są stosunkowo trwałe, w porównaniu z niektórymi twardszymi materiałami, takimi jak granit czy stal nierdzewna, szybciej mogą łatwo ulec zarysowaniom, zadrapaniom i innym uszkodzeniom mechanicznym,
- trudność naprawy – głębokie zarysowania laminowanych powierzchni, ukruszenia czy uszkodzenia spowodowane przez wodę są w zasadzie nie do naprawienia. Laminowanego blatu nie możemy zeszlifować, tak jak drewna,
- brak odporności na długotrwały kontakt z wodą – blaty laminowane, choć odporne na codzienne zachlapania, mogą ulec uszkodzeniu na skutek zbyt długiego i intensywnego kontaktu z wodą lub parą wodną. Przykładowo fragment blatu znajdujący się w okolicach zmywarki należy bezwzględnie zabezpieczyć przed działaniem wilgoci,
- problematyczne krawędzie – każde cięcie blatu laminowanego powoduje odsłonięcie płyty bazowej – MDF lub wiórowej. Ponieważ są to materiały drewnopochodne, łatwo chłoną wilgoć. Zbyt duże zawilgocenie może powodować ich puchnięcie, odkształcenie, a nawet rozwarstwianie się. Stąd też niezbędne jest bardzo precyzyjne zabezpieczanie krawędzi i łączeń tego typu blatów, szczególnie w miejscach, w których blat narażony jest na stały kontakt z wodą,
- mniej prestiżowe niż blaty z naturalnych materiałów – blaty z kamienia czy drewna nadal są uważane za bardziej „prestiżowe”, jednak pod względem stylu czy elegancji blaty laminowane niczym od nich nie odbiegają.
Dobry blat laminowany, czyli jaki?
Wysokiej jakości blat laminowany charakteryzuje się solidną konstrukcją. Ważne jest, aby płyta bazowa była odpowiednio gęsta i stabilna. Taka budowa zapewnia trwałość i odporność na deformacje. Kolejną istotną cechą jest wysoka jakość laminatu użytego do pokrycia blatu. Laminat powinien być wykonany z trwałych materiałów. Odpowiednio przeprowadzony proces produkcji laminatu daje gwarancję odporności na wilgoć, plamy oraz uszkodzenia mechaniczne w późniejszym użytkowaniu blatu. Ponadto laminat powinien utrzymywać swoje właściwości estetyczne przez długi czas, nie blaknąć ani nie tracić swojej barwy pod wpływem ekspozycji na światło słoneczne czy inne czynniki. Bardzo ważną kwestią jest także staranne wykonanie krawędzi blatu. I nie chodzi tu tylko o estetykę. Ich zabezpieczenie jest kluczowe dla żywotności całej płyty.
Blat kuchenny laminowany – kolory
Blaty laminowane mogą do złudzenia przypominać naturalne surowce. Jednym z najczęściej spotykanych wzorów wśród laminowanych blatów kuchennych są imitacje drewna. Blaty kuchenne drewnopodobne naśladują naturalne drewno pod względem tekstury, wzoru i koloru, co daje im ciepły i przytulny wygląd. Popularne są zarówno jasne, jak i ciemne odcienie drewna, takie jak dąb, buk czy orzech. Kolejnym popularnym wzorem są imitacje kamienia: marmuru, granitu oraz betonu.
Oprócz imitacji drewna i kamienia, uznaniem cieszy się również jednobarwny laminat. W tym wypadku możliwości są praktycznie nieograniczone. Do wyboru mamy zarówno stonowane, podstawowe odcienie, jak i nieoczywiste i intensywne barwy.
Zmieniające się trendy i innowacje technologiczne sprawiają, że oferta wzorów i kolorów blatów laminowanych jest stale aktualizowana, a to zapewnia nam naprawdę szeroki wybór i możliwość znalezienia idealnego rozwiązania do swojego wnętrza.
Blaty kuchenne laminowane – do jakiej kuchni?
Blaty laminowane są dostępne w szerokim wyborze wzorów, kolorów i tekstur, co pozwala dopasować je do różnych wnętrzarskich stylów, zarówno tych nowoczesnych, jak i tradycyjnych.
Blaty laminowane do nowoczesnej kuchni
W kuchniach o nowoczesnym designie, w których dominują proste formy i minimalistyczne dodatki, świetnie prezentować będą się blaty laminowane o jednolitym wykończeniu – białym, szarym czy czarnym. Doskonałym wyborem do tak urządzonych wnętrz będą również blaty kuchenne laminowane imitujące kamień czy beton, które podkreślą prosty charakter pomieszczenia i nadadzą mu elegancki wygląd.
Jaki blat do kuchni skandynawskiej?
Do kuchni zaaranżowanych w stylu skandynawskim – cechującym się jasnymi, neutralnymi kolorami, naturalnymi materiałami i minimalistycznym designem, idealnie pasować będzie biały blat kuchenny laminowany. Alternatywą może być jasny blat imitujący drewno.
Kuchnia rustykalna – jaki blat laminowany?
Styl rustykalny, inspirowany wiejskim życiem i naturą, często wykorzystuje naturalne materiały i ciepłe kolory. W te założenia perfekcyjnie wpisują się blaty laminowane imitujące drewno – o naturalnej fakturze i ciepłych odcieniach, takich jak dąb czy buk.
Blat kuchenny laminowany do kuchni industrialnej
Styl industrialny w kuchniach często wykorzystuje materiały, takie jak stal, beton czy cegła. W takich aranżacjach blaty laminowane imitujące drewno, beton czy metal mogą wprowadzić do pomieszczenia charakterystyczną surowość i nowoczesność.
Kuchnia klasyczna – jaki blat wybrać?
Do klasycznie urządzonych kuchni, gdzie spotkamy eleganckie, bogato zdobione meble, ozdobne detale i ciepłe kolory, odpowiednim wyborem będą blaty laminowane imitujący marmur lub granit. Takie blaty nadają pomieszczeniu naprawdę wytworny wygląd.
Jak dobrać blat laminowany do kuchni glamour?
W kuchniach w stylu glamour niezbędne są eleganckie, luksusowe i połyskujące elementy. Wybór blatu laminowanego powinien więc odzwierciedlać tę estetykę. Szlachetności wnętrzu dodadzą blaty laminowane imitujące marmur – czarny lub biały carrara. Równie pięknie prezentować będą się blaty o wysokim połysku w jednolitych kolorach. Odbijając światło, dodadzą kuchni pożądanego blasku. Na rynku znajdziemy także blaty laminowane z efektem błyszczących drobinek – to także dobra opcja do wnętrz galmour.
Jak wybrać blat laminowany do kuchni?
Kupując blat kuchenny laminowany, dobrze jest zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim nie powinniśmy bagatelizować kwestii obrzeży i sposobu ich wykończenia. Uważa się, że najwyższą trwałość w tym względzie gwarantują blaty laminowane postformowane. To technologia, której celem jest zaoblenie krawędzi, a następnie nawinięcie na obrzeże laminatu, przy wykorzystaniu tego samego kawałka materiału, co w przypadku pozostałej części płyty. Do tak zabezpieczonego wnętrza blatu nie może przedostać się woda.
Producenci blatów laminowanych oferują nam szeroki wybór wzorów, dlatego powinniśmy elementy te dobierać z należytą starannością. Decydują one bowiem o wygodzie użytkowania, łatwości w utrzymaniu w czystości, a zatem widoczność odcisków palców, rys, przetarć czy smug. Przykładowo, niejednolita powierzchnia blatów dobrze kryje niewielkie uszkodzenia.
Płyta laminowana na blat kuchenny na wymiar
Blaty do kuchni z reguły kupowane są na metry. Nie inaczej jest w przypadku blatów kuchennych laminowanych. Zakup płyty kuchennej na wymiar pozwala idealnie dopasować długość i kształt blatu do zabudowy meblowej. To także dobre rozwiązanie, kiedy potrzebujemy dokupić blat na wyspę, barek czy półwysep kuchenny. Większość sprzedawców oferuje możliwość docięcia płyty, jak również wykonania niezbędnych otworów, na przykład pod zlewozmywak czy płytę grzewczą.
Blat kuchenny – marmur czy laminat?
Wybór pomiędzy blatem z naturalnego marmuru a jego imitacją z laminatu tak naprawdę zależy od naszych preferencji, budżetu oraz potrzeb. Obydwa rozwiązania mają swoje zalety i wady, które warto rozważyć przed podjęciem decyzji.
Blat z naturalnego marmuru – zalety:
- wyjątkowy wygląd – marmur jest niepowtarzalnym materiałem, który charakteryzuje się unikalnym wzorem i teksturą. Blat z naturalnego marmuru może dodać pomieszczeniu elegancji, prestiżu i niepowtarzalnego uroku,
- trwałość – to kamień trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania czy zadrapania. Odpowiednio pielęgnowany blat z marmuru może przetrwać wiele lat, przez cały ten czas pięknie się prezentując,
- odporność na wysokie temperatury i wilgoć – marmur jest odporny na wysoką temperaturę, co sprawia, że jest doskonale nadaje się do użytkowania w kuchniach, gdzie może być narażony na kontakt z gorącymi naczyniami. Nie straszna mu także wysoka wilgotność powietrza czy zachlapania.
Wady blatów z naturalnego marmuru:
- wysoka cena – blaty z naturalnego marmuru są dużo droższe niż ich imitacje z laminatu. Jeżeli więc blat w naszej kuchni będzie miał dużą powierzchnią, zakup marmurowej płyty może okazać się naprawdę sporym wydatkiem,
- podatność na plamy i zacieki – marmur jest porowatym materiałem, który może łatwo wchłaniać płyny. To zaś może powodować powstawanie plam oraz zacieków. Szczególnie podatny jest na działanie kwasów, dlatego zaszkodzić może mu chociażby sok z cytrusów, a rozlany sos pomidorowy może spowodować jego trwałe odbarwienie. Ponadto, konieczne jest regularne zabezpieczanie i konserwacja marmuru dla zachowania jego oryginalnego wyglądu,
- delikatność – marmurowe blaty bywają mało odporne na uszkodzenia mechaniczne. Z czasem więc mogą pojawić się na nich odpryski czy pęknięcia, zwłaszcza w przypadku narażenia na działanie dużego ciężaru lub przy uderzeniach.
Imitacja marmuru z laminatu
Blaty laminowane imitujące marmur są znacznie tańsze niż ich naturalne odpowiedniki, a do tego w kuchni mogą okazać się bardziej praktyczną opcją. Laminat jest materiałem łatwym w czyszczeniu i odpornym na plamy. Niemniej jednak, pomimo zbliżonego wyglądu, imitacje marmuru z laminatu mogą nie oddawać w pełni wyjątkowego wyglądu i tekstury naturalnego kamienia. Laminat może być także mniej odporny na wysoką temperaturę.
Gdzie zatem sprawdzą się obie opcje? Blaty z naturalnego marmuru doskonale sprawdzą się w ekskluzywnych kuchniach, czyli tam, gdzie zależy nam na unikatowym wyglądzie i najwyższej jakości materiałach. Warto pamiętać, że marmurowe blaty mogą być stosowane nie tylko w kuchennych wnętrzach, lecz także chociażby w łazienkach. Co więcej, niezależnie od pomieszczenia, można potraktować je jako element dekoracyjny.
Imitacje marmuru z laminatu idealnie nadają się dla tych, którzy poszukują blatu do kuchni w bardziej przystępnej cenie. To rozwiązanie docenią również ci, dla których ważna jest łatwość pielęgnacji, praktyczność i szeroki wybór wzorów.
Czym wyczyścić blat kuchenny laminowany?
Jak dbać o blat laminowany? Jego codzienna pielęgnacja może ograniczać się do przecierania powierzchni blatu wilgotną gąbką lub ściereczką nasączoną płynem do naczyń lub mydłem. Zbyt ostre czyściki i mocno ścierające detergenty czy wybielające środki czyszczące mogą nieodwracalnie uszkodzić blat laminowany, dlatego lepiej ich unikać. Po umyciu blatu należy wytrzeć go do sucha, korzystając z czystej ściereczki lub ręcznika papierowego.
Jaki blat laminowany na wyspę?
Wybór odpowiedniego blatu z laminatu na wyspę wymaga zwrócenia uwagi na kilka elementów, szczególnie jeżeli wyspa instalowana jest w gotowej już kuchni. W takim wypadku do wyboru mamy dwie opcje: zakup płyty wykorzystanej w pozostałej zabudowie meblowej albo wybór zupełnie innego wykończenia, które pozwoli nam stworzyć ciekawy kontrast. Warto także rozważyć kwestię tego, w jaki sposób będziemy korzystać z naszej wyspy. Jeżeli przykładowo zamierzamy umieścić na niej zlewozmywak lub płytę grzewczą, blat powinien być odpowiednio gruby, tak byśmy byli w stanie bezpiecznie zainstalować sprzęty AGD. W sytuacji, kiedy dobieramy blat na wyspę do istniejącej już zabudowy, dobrze jest odwiedzić salon mebli kuchennych i poprosić o próbki lub wzorniki blatów. W ten sposób na żywo przekonamy się czy obie płyty będą do siebie pasować.
Tani blat laminowany do kuchni – czy warto?
Blat laminowany może być atrakcyjną opcją dla osób poszukujących ekonomicznego rozwiązania, które jednocześnie będzie funkcjonalne i estetyczne. Tanie blaty kuchenne laminowane często wybierane są do mieszkań pod wynajem, pomieszczeń gospodarczych, altan i domków letniskowych, a także biur. Jednakże, przed podjęciem decyzji warto zastanowić się, czy taka opcja spełni nasze oczekiwania pod względem trwałości. Dobrze także zwrócić uwagę na jakość materiałów, grubość blatu oraz odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Pomimo niższej ceny, tani blat laminowany może wymagać częstszej wymiany, co w dłuższej perspektywie może okazać się mniej opłacalne niż inwestycja w droższe, ale bardziej wytrzymałe rozwiązanie.
Blaty kuchenne laminowane – podsumowanie
Wybór odpowiedniego blatu kuchennego to kluczowa decyzja, która wpływa nie tylko na wygląd naszej kuchni, lecz także na jej funkcjonalność i trwałość. Blaty laminowane cieszą się sporą popularnością. Klienci doceniają przede wszystkim ich trwałość, łatwość w czyszczeniu oraz atrakcyjną cenę. Nie można nie wspomnieć również o szerokiej ofercie wzorów, wykończeń i kolorów, za sprawą których z łatwością znajdziemy laminowany blat do każdej kuchni, bez względu na to, w jakim stylu mamy zamiar ją urządzić.